ÇAM BALI
ÇAM BALI

ÇAM BALI


500 gr 40 TL ---- 700 gr 56 TL

Çam balı arıların çiçek poleninden değil, Akdeniz iklimine mahsus bazı çam ağacı türlerinin gövdesinde yaşayan bir aracı böceğin salgısını kullanarak ürettiği, müstesna bir baldır. Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da bulunur.

Çiçek özünün yanında bal kaynağı olarak hayatî önem taşıyan salgı balı bol ormanlı bölgelerde çeşitli bitki emici böcekler tarafından en çok yaprak ve kabuk bitleri tarafından- üretilir. Sevilen orman balının kaynak ürünüdür. Akçaağaç, meşe ağacı, ıhlamur, kiraz ve erik ağacındaki yaprak emiciler ve kızılçam, köknar ve karaçam gibi iğneli ağaçlarda kabuk emiciler yaşar. En çok bilinen ve ekonomik  açıdan en önemli salgı üreticileri kızılçam halka dizilişli bitleri (Physokermes hemicry-phus), kızılçam kabuk bitleri ve yeşil köknar bal bitidir (Cinara pectinatae). Türkiye’de Çam balının üretilmesi için, çam pamuklu böceği, veya milimetrik boyutlarda olduğu için çam pamuklu biti olarak da adlandırılan, halk arasında basra böceği (veya balsıra böceği) denilen bu böceğe ihtiyaç vardır. Bu böcek sadece kızılçam karaçam ve Halep çamında yaşar. 

Bu böcekler Türkiye'de, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Antalya illerinin Ege sahil şeridi boyunca, iç bölgelerin ılıman kısımlarına biraz girecek şekilde (Menderes ovasının tamamı ve Denizli'de de bulunur) yaşamaktadır.

Bu böcekler yaşamlarını sürdürmek için hortumlarını ince dalların ve filizlerin kabuklarına batırıp bitki özsuyunu alırlar ve bu suyu onlar için hayatî önem taşıyan amino asitlere dönüştürürler. Artık maddeler, özellikle karbonhidratlar, salgı şeklinde atılır. Çoğunlukla iğne başı büyüklüğünde damlalar arılar tarafından doğrudan salgı üreticisinin karın kısmından alınır. Akçam ağacında salgı ağaçları iğne yapraklarında veya çalılıkların yapraklarında da parlak, yapışkan bir madde olarak bulunur. Arılar salgıyı sabahlan henüz kurumadan toplarlar. Haziran, temmuz, ağustos aylarında büyük miktarda salgı oluşur. Bu arada iyi verim yıllarında çam ormanlarında  ekim, kasım aylarına kadar salgı oluşabilir. Türkiye’de ise en önemli çam balı üretim bölgelerinden birisi Muğla yöresidir. Ancak pamuklu çam koşnilinin tüm Batı Anadolu’da çam ağaçlarında bulunduğu ve ağustos sonundan itibaren salgı vermeye başladığı bilinmektedir.

İyi bir salgı veriminin oluşması için ön şart salgı üreten böceklerin toplu halde çoğalmalarıdır. Bu durum, birçok faktör birbirini olumlu olarak etkilediği zaman oluşur. Özellikle önemli olan, hava şartlan ve konukçu ağaçların besin kaynaklarıdır. Salgı sadece arılar tarafından toplanmaz, birçok başka böcek de, örneğin karıncalar gibi, bu karbonhidrat besinini toplar.

Algıda ağırlıklı olarak bulunan çay şekerinin (sakaroz) yanında özellikle meyve (früktoz) ve üzüm (glikoz) şekeri de bulunur. Çiçek özünden farklı olarak az miktarda melisitoz gibi farklı şekerler de bulunur. Salgılandıktan hemen sonra salgının su oranı yaklaşık %80’dir. Ancak bu oran sıcak hava Ve nem oranına bağlı olarak çok çabuk düşer. Anlar tarafından ancak sıvı olduğu sürece toplanabilir.

Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Bu nedenle pazarlaması da kolaydır. Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile, tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına, ve önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür.

Çam Balının Faydaları Nelerdir?

  • Çam Balının Saça Faydası: saç diplerini ve zayıf kökleri düzeltici etkiye sahiptir. Çam Balı, saçları besler ve saç köklerinin güçlenmesine katkıda bulunur.
  • Yorgunluğu Gidermeye Etkisi: Çam balı bir insanın enerjisini yerine getiren bir içeriğe sahiptir ve bu özelliği sayesinde sık tüketen insanlarda yorgunluk belirtileri gözlenmez. Çam balının verdiği enerji yorgunluğun giderilmesine, halsiz hissinin ortadan kalkmasına neden olur.
  • Yüksek Tansiyon Hastalarına Faydaları: Ülkemizde çok sık karşılaşılan hastalıklardan biri yüksek tansiyondur. Çam balı içeriğindeki özel mineral ve şifası ile yüksek tansiyona sahip olan kişilerin tansiyonunu düşürmesinde ve dengede tutabilmesine oldukça yarar sağlamaktadır.
  • Sindirim Sistemimize Yardımı: Çam balı normalde asidik bir yapıya sahip olmasına rağmen şeker bakımından früktozun glikoza maddesini içeriğinde barındırmaktadır. Çam balı yüksek asit barındırsa da en hassas mide için bile sindirimini kolay bir şekilde gerçekleştirmektedir. Hazımsızlık yapmaz ve mideyi tedavi edici bir yapıya sahiptir.
  • Yaraları Tedavi Eder: Çam balı havadan nem çekme özelliğine sahiptir. Bu sayede içeriğinde bulunan özler, bir yarayı ve iltihabı çözerek hücrelerin yenilenme aktiviteliğini hızlandırmaktadır. Bu hızlandırma işlemi, hücreleri ve deriyi besleyen özel bir yapıyla olmaktadır.

 
Çam Balının Diğer Faydaları

  • Nezle, öksürük ve boğaz yanmalarına iyi gelir.
  • Göz bozukluğunu düzelterek gözlerin daha iyi görebilmesini sağlar.
  • Kalp ritmini bozan düzensizliği giderir.
  • Kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Damar tıkanıklığı sıkıntısı yaşayanlar için tam bir etki gösterir. Damarları açar ve nefes aldırır.
  • Mide rahatsızlıklarını önler.
  • Alerjik reaksiyonları önler ve alerji oluşumunun önüne geçer.
  • İshali düzeltir.
  • Ağrıları ve sızıların kesilmesini önleyen doğal bir ağrı kesici etkisi vardır.

Diğer bal çeşitlerinin insan vücuduna sağladığı faydalar için balın faydaları konusuna bakabilirsiniz.