KESTANE BALI

KESTANE BALI


500 gr 100 TL - 700 Gr 140 TL

Arıların, kestane ağacının filizlenen kestane çiçeğindeki nektardan ürettiği bala kestane balı denir.

Kestane çiçeğinden üretilen hakiki doğal bal eskiden olduğu gibi günümüzde de birçok hastalığın ilacı olarak kullanılan şifalı bir baldır.

Kestane balı; koyu kahve renkli, biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan baldır. Antiseptik özelliğiyle bilinir. Bağışıklık sistemi, diş ağrısı, hazımsızlık, grip, kısırlık ve idrar kesesi enfeksiyonları gibi birçok hastalığa şifa kaynağıdır. Kestane balının saymakla bitmeyen birçok faydası vardır.

KESTANE BALI İLE İLGİLİ YAPILAN ARAŞTIRMALAR

Karadeniz Üniversitesi’nin kestane ve çiçek balı arasındaki fark hakkında yaptığı araştırma:

Kestane ve çiçek ballarının antioksidan ve antimikrobiyal yönden karşılaştırılması Sevgi KOLAYLIMurat KÜÇÜK, Esra ULUSOY, Ali Osman SARIKAYA, Şengül KARAOĞLU, Celal DURAN, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen- Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Trabzon

Özet : 

Bu çalışmada üç farklı bitki florasına ait balın antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. Kestane balları ve çiçek balları 2005 yazında direkt olarak üreticiden toplandı. Çalışmada antioksidan aktivite iki değişik yönteme göre incelendi ve en yüksek polifenolik madde içeriğine ve buna paralel olara antioksidan aktiviteye sahip balın kestane balı olduğu tespit edildi.
 

Bulgular ve Tartışma :

Kestane ve Bayburt yaylasından toplanan çiçek ballarının antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. Kestane ballarının hem antioksidan hem de antimikrobiyal yönden yayla çiçek ballarından daha yüksek aktivite gösterdiği tespit edildi.

Ayrıca yapılan çalışmalarımızda balın rengi ile toplam fenolik madde miktarları arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edildi. Kestane balları diğer çalışılan ballardan renk olarak Oldukca koyu renkte idi. Rengin koyuluğu içerdiği polifenollerden ileri geliyor olabilir. Nitekim yapılan literatür çalışmalarında benzer sonuçlara rastlanıldı. 

Kestane ve yayla çiçek ballarının toplam polifenol madde içeriği. Polifenol tayini kateşin standardına göre tesbit edildi. Kestane ballarının polifenolik madde miktarları çiçek ballarından % 50 fazla bulundu. Kestane ve yayla çiçek ballarının toplam antioksidan kapasitesini gösteren demir (III) indirgeme kapasitesi (FRAP) değeri standart antioksidan olanaskorbik asit cinsinden hesaplanmıştır. Buna göre kestane ballarının toplam antioksidan kapasitesi çiçek ballarından yaklaşık % 60 oranında yüksek bulundu.

SONUÇLAR :

Çok zengin bitki florasına sahip ülkemizde değişik türde ballar üretilmektedir. Bu ballardan tek floralı bal olarak üretilen kestane balları antioksidan çalışılan çiçek ballarına göre antioksidan yönden oldukça zengin içeriğe sahip olduğu bulundu.Ayrıca antimikrobiyal aktivite cinsinden balın özelikle de kestane balının bakteri öldürücü etkisi olduğu da yine tespit edildi. Çalışılan 10 farklı bakteri türleri arasında Helicobacter pylori (Hp) karşı etkili oldukları tespit edildi. Bu bakteri midede gastrit ve reflu oluşumuna neden olan bir bakteri olduğundan kestane balı tüketimi ile mide ülserlerinin oluşumu engellenebilecektir.

Kestane balı ile çiçek balı arasındaki fark :

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde yapılmış analiz'e göre. kestane balındaki. kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır mineral oranları çiçek balına göre çok daha fazla.

Kestane balı ile çiçek balı arasındaki fark :

Kestane balındaki çinko ve demir oranının çiçek balına göre düşük. Bir kilogram kestane balında demir 7,97 mg, çiçek balında ise 3.95 mg oranında bulunuyor. Bakır minerali kestane balında 0.44 mg, çiçek balında 0,32 mg oranında gözüküyor. Mangan oranı kestane balında 14,7 mg oranında bulunması, çiçek balında ise 2,0 mg kadar düşük gözükmesi dikkat çekiyor. Çinko oranı kestane balında 1.6 mg iken çiçek balında 4.4 mg oranında gözleniyor. Sodyum oranı kestane balında 41.9 mg oranında, çiçek balında ise 40.9 mg oranında bulunuyor. Potasyum oranı kestane balında 4 bin 850 mg olması dikkat çekerken, çiçek balında ise 998 mg olarak tespit edildi. Son olarak kalsiyumoranı kestane balında 426 mg iken çiçek balında 146 mg belirlendi."

Şekil. 1. Kestane ve yayla çiçek ballarının toplam polifenol madde içeriği. Polifenol tayini kateşin standardına göre tesbit edildi. Kestane ballarının polifenolik madde miktarları çiçek ballarından % 50 fazla bulundu.

Şekil.2. Kestane ve yayla çiçek ballarının toplam antioksidan kapasitesini gösteren demir (III) indirgeme kapasitesi (FRAP) değeri standart antioksidan olan askorbik asit cinsinden hesaplanmıştır. Buna göre kestane ballarının toplam antioksidan kapasitesi çiçek ballarından yaklaşık % 60 oranında yüksek bulundu.


Kestane balı nelere iyi gelir?

⦁    Adale Ağrıları, titremesi, uyuşmasının giderilmesine,
⦁    Ağrı ve sancıların giderilmesine,
⦁    Ağız yaralarının iyileştirilmesine,
⦁    kciğer hastalıklarının iyileştirilmesine,
⦁    Bademcik iltihabının yok edilmesine,
⦁    Bağırsak gazının, iltihabının giderilmesine,
⦁    Baş, göğüs, karın ağrılarının giderilmesine,
⦁    Baş dönmesinin giderilmesine, Bel ağrılarının giderilmesine,
⦁    Beyin hastalıklarının iyileşmesine, felç ve sinir hastalıklarını gidermede,
⦁    Cilt bozukluğunu, lekelerini gidermeye,
⦁    Cinsel gücü artırmaya,
⦁    Damar sertliğine, damar tıkanıklığını yok etmeye,
⦁    Gözleri güçlendirmeye,
⦁    Halsizliğin giderilmesine,
⦁    Hazmı kolaylaştırmaya,
⦁    Hafızayı güçlendirmeye,
⦁    İştah açmaya,
⦁    Kabızlığın iyileştirilmesine,
⦁    Kalp çarpıntısını gidermeye,
⦁    Kanın temizlenmesine,
⦁    Kemiklerin kuvvetlenmesine,
⦁    Nezle ve grip hastalığının tedavisine,
⦁    Öksürüğün, nefes darlığının, astım hastalığının tedavisine,
⦁    Romatizma ve siyatiğin tedavisine,
⦁    Sarılık hastalığının iyileştirilmesine,
⦁    Sedef hastalığının giderilmesine.

T.k.v. : ( Türkiye kalkınma vakfı )


Bal örneklerinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, mangan, çinko, demir, fosfor ve bakır olmak üzere değişik 9 ayrı elementin analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Kestane balının sodyum (158.7 mg/kğ), potasyum (396.8 mg/kğ), kalsiyum (360.2 mg/kğ), mangan (6.92 mg /kğ) ve demir (78.1 mg/kğ)bakımından diğer bal örneklerinden daha iyi bir kaynak olduğunu anlaşılmaktadır. Buna karşılık magnezyum miktarı Yayla balında (120.6 mg/kğ) Çinko miktarı Narenciye balında (14.6 mg/kğ) Fosfor miktarı ise Haşıl balında (54.5 mg/kğ) değerlerinden daha yüksektir. Ayrıca Çam ve Kestane balındaki kül miktarının yüksek olduğunu ve bu balların koyu renkli olmaları dikkati çekmektedir. TKV TEKNİK ARICILIK DERĞİSİ EYLÜL 1987 SAYI. 13 SAYFA 25


Kestane Balı Özel Bir Baldır

Demir, kalsiyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve vitaminler içerir. Kestane Balı'nın dolum aşamasında, ısıtma işlemi uygulanmaz. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu vetedavi edici özellikler gösterir. Mideye iyi gelir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500'e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. 

Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır(Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.) Kestane balı doğal koşullarda, kendine özgü acımsı aroma sı ile çok özgün bir baldır. Özellikle hasta ve yorgun kişilerin tedaviyi destekleyici olarak kullanabileceği bir üründür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji ve kuvvet verir. Günlük 2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterlidir. 

Etkili bir bal olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir. Yöresel İsimleri: Halk arasında Deli bal olarak da bilinir. Bal; çok uzun süreden beri tedavi edici ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bileşim: Glikoz ve levüloz (%70-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Değerler ortalama aynıdır.

KESTANE BALI İLE YAPILAN KARIŞIMLAR

Kestane Balı nasıl kullanılır:


1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.

KESTANE BALI ile tedaviye yardımcı olmaya ve vucudu güçlendirmeye başlayalım.0,5 kg kestane balına 3 yemek kaşığı ZENCEFİL ilave edin ve macun kıvamına gelene dek karıştırın, bu karışımın uzun süre durmasında sakınca yoktur.bu karışımdan akşam yatmadan önce 1 tatlı kaşığı yedirin ve üstüne bir şey yedirip içirmeyin.ve bu şekilde 1 yıl devam edin.Ayrıca vucudun direncini artırıp bağışıklık sistemini güçlendirmek için 1 Bardak günlük sütün içine 1 Adet BILDIRCIN YUMURTASI ve 2 tatlı kaşığıORGANİK KESTANE BALI ilave edip karıştırın ve günde 3 defa taze hazırlayarak içirin ve buna da 1 yıl devam edin ve çocuğunuzun iştahının açıldığını ve yavaş yavaş renginin geldiğini ve kilo zayıflık problemi varsa ortadan kalktığını göreceksiniz.

Ayrıca hergün aynı saatlere yakın bir tutam taze tere otunu Organik karakovan kestane balına batırın ve tüketin bronşların temizlenmesine çok yardımı olacaktır.

NOT: Doktor ilaç ve tedavi uyguluyorsa bu tedaviyi bırakmayınız vucuda herhangi yan etkisi olmaz.
Evinizde halı veya halıfeks varsa kaldırmanızı,battaniye gibi toz çıkaran şeylerden uzak durmanızı evde su ilaveli elektrik süpürgesi kullanmanızı ve çocuğunuzun bilgisayara uzun süre bakmamasını sigara dumanı parfüm ve deodorant kokularından uzak durmasını tavsiye edin.


2-İSAL ve İSALE BAĞLI KARIN AĞRSI: Kaynatılmış ve soğutulmuş suyun ( çok soğuk olması gerekiyor) 1 bardak suya 2 yemek kaşığı koyup karıştırın ve için 2 gün devam edin 2 güne kalmadan isaliniz geçecektir.2 günde geçmiyorsa doktorunuza başvurunuz .

3-KABIZLIK: Ağızı yakmayacak kadar sıcak suya 1 yemek kaşığı ORGANİK KESTANE BALI ilave edin ve karıştırıp için 3 -4 saat sonra farkı hissedeceksiniz.

4-MİDE YANMASI ÜLSER GAZTRİD: Kaynatılmış ve ılık olmuş suya 1 yemek kaşığı balı koyup bal şerbeti yapın ve için 1 ay devam edin faydasını göreceksiniz 

Not: Sabah aç karnına ılık su içmenizi ve de suyu çok içmenizi tavsiye ediyoruz ayrıca mide yanması ve mide ağrısı olduğunda bal şerbeti içerek şikayetinizin geçtiğini hissedeceksiniz.

5-ALT ve ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARININ TEDAVİSİ: Akşam yatmadan önce 1 tatlı kaşığı balı ağzınıza koyun ve üstüne bir şey yiyip içmeyin günde 3-4 defa yapın ve boğazlarınızın iyileştiğini göreceksiniz.

6-KURU ÖKSÜRÜK (gıcık): 1 Yemek kaşığı ORGANİK KESTANE BALI'na yarım limonu sıkın ve öksürük nöbeti geldiğinde 1 tatlı kaşığı ağzınıza koyun ve akşam yatarken de 1 tatlı kaşığı ağzınıza koyun üstüne bir şey yiyip içmeyin. veya büyük bir turp alın kabuğunu ince bir şekilde soyun ve sonra turp unuzun içini vazo misalı oyun içine 3 yemek kaşığı organik kestane balı koyun ve içindeki bal turp un altından sızacak şekilde bir kabin üstüne koyun ve sabahleyin turp un içinden sızan balı 1 tatlı kaşığı kadar için 1-2 gün devam edin ve öksürüğünüz tamamen kesecektir. 

NOT: Eğer nefesinizde hırlama varsa kestane balı ve kuru soğan ile bunu tedavi edebilirsiniz kuru soğanın içini filiz çıkan tarafından tas şeklinde oyun içine kestane balı koyun bir kavanozun üzerine koyun ve sabaha kadar bekleyin sabah kavanoza sızan kestan balı nı için soğanım içine kestane balı ile beraber ezilmiş 2-3 diş sarımsak koyarsanız tamamen doğal ilaç olur ve nefesiniz in hırıltısını geçirir ve birçok hastalığı da engeller.kestane balı nı kahvaltıda ve diğer zamanlarda da sofranızdan eksik etmeyin. kestane balı eşi benzeri olmayan bir nimettir kestane balı nı çocuklarınıza da yedirin kestane balı nı dostlarınıza tavsiye edin.

7-AĞIZDA Kİ YARALARIN TEDAVİSİ: Önce 1 bardak suya 1 çay kaşığı karbonat atın ve bununla ağzınızı iyice çalkalayın 10 dakika sonra 1 tatlı kaşığı ORGANİK KESTANE BALI'nı ağzınıza atın ve iyice ağzınızda gezdirin ve yutun bunu 2 gün tekrarlayın ve ağız yaralarınızın iyileştiğini görecek ve bize teşekkür edeceksiniz.

8-YANIK VE YARA TEDAVİSİ : Çam ağaçlarında bulunan zift veya pisi denilen yapışkan maddeyi alın 20 gram civarı 50 gram taze tereyağı 50 gram ORGANİK KESTANE BALI 50 gram bal mumu ve arı kovanında bulunan propolisi kısık ateşte eritin eriyen karışıma sargı bezinden kestiğiniz yara boyutunda bezleri karışıma batırın ve yaranın üstüne gelecek şekilde bağlayın ve bunu bu bezlerle hergün yenileyin bu karışımın 15 günden sonra kullanmayınız.

9-AĞRIYAN BÖLGEYE LOKAL UYGULAMA : 1 Yemek kaşığı ORGANIK KESTANE BALI'na toz tarçın ekleyip ağrıyan bölgeye masaj yaparak sürün ve sarın ağrının geçmesine yardımcı olacaktır.

10-KAN DOLAŞIMI : Akşam yatmadan önce 1 tatlı kaşığı organik kestane balı alınız sabah aç karnına aynı işlemi tekrarlayın faydaları:Kan akışını kolaylaştırır damar sertliğini önler kandaki pıhtılaşmayı önler damarların tıkanmasını önler kolesterolu düşürür kalbin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.

11-SARILIK : Kahvaltıda veya başka bir yemekte kestane balı yemek olarak yenmesi önerilir vucut taki zararlı maddelerin atılmasında yardımcı olur bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur kemik gelişimine katkı sağlar.

12-EMOROİT (basur) : 70 derece su ile 1 bardak su ya 1 tatlı kaşığı organik kestane balı ilave edip günde 4-5 defa için ve 2-3 ay devam edin fakat yinede yenmemesi gereken şeyleri tüketmemeye çalışın acı,ekşi,salçalı,tuzlu,ve incirden uzak durun.

13-PROSTAT : Prostat büyümesini durdurur ilik su ile 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı ORGANİK KESTANE BALI atın şerbet yapıp için ve idrar yaparken rahatladığınızı hissedersiniz ve idrarınızdan kestane balı kokusu gelir. Ayrıca BOBREKLER İÇİN DE ÇOK FAYDALIDIR.

14 HALSİZLİĞİN GİDERİLMESİ : 1 Bardak ılık süt ve ya su ile şerbet yapılıp içilir

15-ADALE AĞRILARININ GİDERİLMESİ: Aç karnına ve yatmadan önce şerbet yapılıp içilir.

16-MAÇ ANTRENMAN VE YOĞUN EFOR DİKKAT VE ZİNDELİK GEREKEN İŞLERDE: 1-2 Saat Önceden isteğe göre meyve suyu veya su ile şerbet yapılıp kullanılır ve zinde ve formda kalmanızı sağlar.not hazır meyve suyu ile tavsiye edilmez.

17-KISIRLIK SAĞLIKLI SPERM SAYISININ VE CİNSEL GÜCÜN ARTIRILMASI: 3 Kaşık ORGANİK KESTANE BALININ İçine kişniş,meyan kökü keçi boynuzu pekmezi öğütülmüş ceviz 2 şer tatlı kaşığı atılır ve macun haline gelene dek karıştırılır ve sabah akşam 1 tatlı kaşığı yenir ve CİNSEL GÜCÜNÜZE tavan yaptırır ama önce kafanız ı boşaltmanız ve rahat olmanız gerekir,kısırlık için ise ayrıca bu karışıma anne için, ana arı sütü, erkek için ise erkek arı sütü ilave edilir ve çözüm alma yüzdesi artar.

18-TANSİYON: 1 Diş sarımsağı ezip püre haline getirip 1 yemek kaşiği organik kestane balına karıştırıp sabah evden çıkmadan kahvaltıdan sonra alın bal sayesinde ağız kokusu da yapmaz ve tansiyon u nuzu dengeler.

19-SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP: Ihlamur kuru nane limon kabuğu çay gibi 1 dakikadan fazla kaynatmadan 15 dakika demlenmeye bırakılır bardağa döktükten sonraORGANİK KESTANE balı ilave edilir,biz bir tatlı kaşığı tavsiye ediyoruz ama fazlasının bir zararı olmaz ve gripe iyi gelir.

20-ANFİZEM-KOAH: Koah ve Anfizem hastalığında ASTIM(ASTIM HASTALIĞI TEDAVİSİ 1.SIRADA ANLATILMIŞTIR) hastalığında olduğu gibi tedavi aynı şekilde uygulanır fakat tedaviye yardımcı olmak ve ciğer imizi temizlemek balgam atmak için habah 10 gibi ve oğlenden sonra tere denilen bitkiyi bala batırıp az miktarda tüketin ve birkaç gün sonra balgam attığınızı ve nefes darlığınızın azaldığını hissedeceksiniz.

21-KOLESTEROL: Sabah aç karnına 1 bardak sütün içine 1 yemek kaşığı organik kestane balı koyun ve için her gün tekrarlayın ve yemek yemeden 30 dakika önce 1 tatlı kaşığı kestane balına 1tatlı kaşığı öğütülmüş ceviz koyup yiyin hem iştahınız azalacakhemde kolesterolunuzu düzenleyecektir.

22-KİLO VERME: Hergün acıktığınızda yemekten yarım saat önce 45-50 derece sıcak 1 bardak suya 1 yemek kaşığı kestane balı koyun şerbet yapıp için akşam acıkırsanız yeme ve açlık hissi duyarsanız aynı işlemi tekrarlayın açlık hisiniz geçecek ve rahat bi uyku uyumanıza da yardımcı olacaktır ve 10-15 gün sonra sağlıklı şekilde kilo verdiğinizi ve eskisi kadar yeme isteğinizin olmadığını hissedeceksiniz.

23-DAMAR SERTLİĞİ DAMAR TIKANIKLIĞI ve TANSYİYON: Organik karakovan kestane balı, sarımsak ve limon suyu mucizesi. Özellikle Rus ve Alman bilim adamlarının tavsiye ettiği Kalp ve Damar hastalıkları reçetesi mucizevi sonuçlar veriyor. 

Alman,Rus ve İsviçre tıp dünyası bu förmülü yüzlerce yıldır kullanıyor.1 litre taze sıkılmış ve su katılmamış limon suyuna 20 diş sarımsağı ezip karıştırın 10 gün serin bi odada bekletin her gün çalkalayın 10 gün sonunda sarımsaklar limonun içinde eriyecektir,bu karışımdan yarım çay bardağın dan biraz daha az alın içine bir yemek kaşığı organik karakovan kestane balı ilave edin ve sabah aç karnına için ve bunu karışım bitene kadar tekrarlayın mucevi tedaviyi görün sorunlarınız ın ortadan kalktığını göreceksiniz. 

NOT: 

KESTANE BALI ŞEKER HASTALARININ ÇOK YEMESİ VEYA ŞERBET OLARAK ÇOK İÇMESİ TAVSİYE EDİLMEZ.
BALIN ÖZÜNDEKİ ŞEKER ORANI DİĞER BALLARDA % 60 70 HATTA 80 LERDE İKEN BU ORAN KESTANE BALINDA % 10 İLE 15 ARASINDA DEĞİŞKENLİK GÖSTERİR,

İLAÇLAR VUCUTTAN İDRARLA ATILIR BAL DA AYNI ŞEKİLDE ATILIR YANİ KESTANE BALI DOĞAL İLAÇTIR. 
YEDİĞİNİZ BALIN GERÇEK BAL OLDUĞU BAL YEDİKTEN 5-6 SAAT SONRA İDRARINIZDAN BAL KOKUSU GELİR . EĞER İDRARINIZDAN BAL KOKUSU GELMİYORSA TÜKETTİĞİNİZ BAL BAL DEĞİLDİR . BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

 

KESTANE BALININ FAYDALARI

ARTERİT

Bir kısım kestane balı 2 kısım ılık su içerisine koyup üzerine bir çay kaşığı toz tarçın ilave ederek bir krem elde edilir. Bununla vücudun ağrıyan yerlerine masaj yapılırsa 1-2 dakika içerisinde ağrının azaldığı görülür.
Arteritli hastalar, bir bardak sıcak su içerisinde 2 kaşık kestane balı ve bir çay kaşığı toz tarçını eritip sabah, akşam alabilirler. Eğer düzenli olarak alırlarsa Kronik Arteriti olan hastalar bile tedavi olabilirler.
Kopenhag Üniversitesinde yapılan bir araştırmada kahvaltıdan önce bir yemek kaşığı kestane balı ve ½ çay kaşığı toz tarçını alan 200 hastadan 73 ü bir hafta içerisinde şifa bulmuşlar, geri kalan yürüyemeyen ve hareket edemeyen hastalar da bir ay içerisinde şifa bulmuşlardır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Her gün kullanılan kestane balı ve tarçın bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu bakteri ve virüs saldırılarına karşı korur.
Araştırmacılara göre kestane balı, birçok vitamin ve büyük miktarda demir içermektedir.
Kestane balının düzenli kullanılması, akyuvarlar içerisindeki, bakteriler ve virüslerle savaşan korpuskülleri de kuvvetlendirir.

DİŞ AĞRISI

Bir kaşık toz tarçın ve 5 tatlı kaşığı kestane balı karışımı ağrıyan dişe tatbik edilir.
Ağrı kesilene kadar günde üç defa tatbik edilir.

HAZIMSIZLIK

Toz tarçın 2 kaşık kestane balı üzerine serpilip yemekten önce alındığında asit oluşumunu ve hazımsızlığı önler. 

GRİP
İspanya da yapılan bir araştırmada kestane balı içerisindeki bir maddenin grip mikroplarını öldürdüğü ve hastaları gripten koruduğu saptanmıştır.

İDRAR KESESİ ENFEKSİYONLARI

İki kaşık toz tarçın, bir tatlı kaşığı kestane balı, ılık su içerisinde eritilip içilir.
İdrar kesesindeki mikroorganizmalar üzerinde etkilidir.

KANSER

Japonya ve Avustralya da yapılan bir araştırmada, mide ve kemik kanserleri üzerinde başarılı olunmuştur.
Bu tür kanserlere yakalanan hastalar günde bir kaşık kestane balı ve bir kaşık tarçını bir ay süreyle günde üç defa almalıdırlar.

KALP HASTALIKLARI

Kestane balı ve tarçınla bir karışım yapıp, her sabah çayın yanında bundan iki kaşık aldığımızda bu uygulama arterlerdeki kolesterolleri eriterek hastaları kalp krizinden korur.
Bu uygulama ile daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler de kendilerine özen göstermiş olacaklardır.
Bu uygulamayı düzenli olarak yapan kişilerde solunum güçlüğü ortadan kalkacak ve kalp atışları kuvvetlenecektir.

KISIRLIK

Eski Yunan ve Uzakdoğu tıbbı kestane balını, yıllardır, erkeklerin spermalarını kuvvetlendirmek için kullanmıştır.
Eğer kudretsiz bir erkek düzenli olarak uyumadan önce 2 kaşık bal yerse problemleri çözülecektir.

Çin, Japon ve Uzakdoğu ülkelerinde, gebe kalamayan ve uterusunu kuvvetlendirmek isteyen kadınlar asırlardır toz tarçın kullanmaktadırlar

Gebe kalamayan kadınlar bir tutam toz tarçın ve yarım tatlı kaşığı kestane balını gün boyunca bir sakızla çiğnediklerinde tükürükle karışarak yavaş yavaş emilerek etkili olmaktadır.

Amerika Maryland’de evli bir çiftin 14 yıldır çocuğu olmamış ve ümitlerini de kaybetmişlerdir. Bu uygulamalar kendilerine anlatılmış ve yukarıda belirtilen kürün uygulamasına başlandıktan birkaç ay sonra ikiz çocuklarının olacağı tespit edilmiştir.

KOLESTEROL

İki kaşık kestane balı, üç tatlı kaşığı toz tarçın, 450 gr. demlenmiş çay içerisinde eritilerek içildiğinde kan kolesterol seviyesi 2 saat içerisinde % 10 düşecektir.

Arterit hastalarına tavsiye edilen kür de günde 3 defa kolesterol hastaları için uygulanabilir.
Adı geçen dergideki bilgilere göre günlük gıda ile alınan bal bile kolesterolün düşmesine yardımcı olabilir.

MİDE AĞRILARI

Kestane balı ve tarçın kürlerinin, mide ağrıları için olduğu kadar mide ülserleri için de yararlı olduğu saptanmıştır.

GAZ

Hindistan ve Japonya’da yapılan araştırmalar kestane balı ve tarçının midedeki gazı giderdiğini göstermiştir.


SAÇ DÖKÜLMESİ

Saçı dökülenlerle tepesi açılanlar sıcak zeytinyağı içerisine bir kaşık bal, bir tatlı kaşığı toz Tarçın ilavesiyle elde edilen krem banyodan önce başa sürülür ve yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra yıkanır.
5 dakikalık bir uygulama dahi etkili olabilir.

SİVİLCELER VE DERİ

Tarçın ve bal maskesi cildinizi derinlemesine temizlerken, ergenlik dönemi ve strese bağlı olarak çıkan sivilceleri tedavi ediyor. 

Günlük kullanıma uygun bal ve tarçın maskesinin hazırlaması ve uygulaması basit, sonuç ise muhteşem! Mutfağınızda kullandığınız malzemelerden doğal ve etkili bir güzellik maskesi yaratacaksınız. 

Cilt hücreleri geceleri kendini yeniler. Tarçın ve bal maskesini gece uyumadan önce yüzünüze sürüp uyursanız daha etkili olduğunu göreceksiniz. Maskenin etkisiyle cilt hücreleri daha hızlı yenilenir, cildin genç ve sağlıklı kalması sağlanır. Bal ve tarçın maskesini her gün uygulayabilirsiniz. 

Uygulamadan sonra cildinizi mutlaka ılık su ile durulayın. Siyah noktaların temizliği için de etkili bir maskedir. Daha fazla maskeye ihtiyaç duyarsanız bal ve tarçının miktarını aynı oranda yükseltiniz.

Malzemeler:

1 yemek kaşığı süzme bal 

1 yemek kaşığı tarçın 

Hazırlanışı ve uygulaması 

Malzemeleri cam bir kâsede karıştırın. 

Macun haline geldikten sonra sivilce olan bölgeye sürün. 

2 saat bekleyip ılık su ile durulayın. 

Havluyla kurulayın.

2.Tarif

3 kısım bal, 1 kısım tarçın ile bir krem yapılır. Bu krem uykudan önce sivilceler üzerine sürülür. Sabahleyin ılık su ile yıkanır.
Eğer 2 hafta süreyle her gün uygulanırsa sivilceleri kökünden çıkarır.
Egzama, mantar ve diğer deri enfeksiyonlarında eşit miktardaki kestane balı ve tarçın karışımı uygulanır.

SOĞUK ALGINLIĞI

Bir kaşık  kestane balı, 1/4 tatlı kaşığı toz Tarçın günde üç defa yenir.
Bu uygulama birçok kronik öksürük, soğuk algınlığı ve sinüslerin temizlenmesi için de geçerlidir.

YAŞLILIK

Kestane balı ve tarçınla hazırlanan çay, düzenli alındığında yaşlılık harabiyetini önler.
 1 kaşık toz tarçın, 3 bardak su içerisinde kaynatılarak bir içecek hazırlanır.4 kaşık kestane balı ilave edilir. Günde 3-4 defa ¼ bardak miktarında içilir. Deriyi diri, taze ve yumuşak tutar, yıpranmasını durdurur.

YORGUNLUK

Araştırmayı yapan Dr.Milton, bir bardak su içerisinde ½ kaşık bal ve biraz toz tarçının her gün kuşluk vakti ve vücut direncinin düşmeye başladığı takriben saat 15.00 sularında alındığında bir hafta içerisinde canlılığın arttığını tespit etmiştir.

ZAYIFLAMA

Bir bardak ılık su içerisine eşit miktarda kestane balı ve tarçın konup karıştırılır. Her gün kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına ve yatmadan önce içilir.
Düzenli uygulanırsa kilo verilir.
Ayrıca bu karışım düzenli olarak içildiğinde, yüksek kalorili diyet alınsa bile, vücutta yağın birikmesine engel olur.

KESTANE BALI VE ÖZELLİKLERİ

1. Özet :

Bu çalışmada üç farklı bitki florasına ait balın antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. Kestane balları Zonguldak bölgesinden (30 adet) ve çiçek balları (15 adet) Bayburt yaylasından 2005 yazında direkt olarak üreticiden toplandı. Çalışmada antioksidan aktivite iki değişik yönteme göre incelendi ve en yüksek polifenolik madde içeriğine ve buna paralel olara antioksidan aktiviteye sahip balın kestane balı olduğu tespit edildi. 

2. Genel Bilgi:

Bal, bal arıları (Apis mellifera) tarafından çeşitli çiçek, yaprak ve ağaçlardan toplanan nektarlardan üretilen tatlı bir besin maddesidir. Çok eski çağlardan günümüze kadar pek çok derde deva olduğuna inanılmakla birlikte yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalarda sindirim sistemi bozukluklarına, yaralara, kalp-damar hastalıklarına, solunum sistemi hastalıklarına ve yaşlanmaya iyi geldiği gösterilmiştir. Ülkemizde üretilen başlıca bal çeşitleri : Çam, kestane, geven, ıhlamur, pamuk, ayçiçeği, akasya, yonca, kavun, karahindiba, böğürtlen, meşe, ladin, ökaliptus ve muhtelif çiçek ballarıdır. Bileşimi, toplandığı bitki florasına, iklime ve coğrafi özelliklere ve arının cinsine bağlı olarak değişmekle birlikte % 15-20 su, % 70-75 şeker (% 31 glukoz, % 38 fruktoz, galaktoz, riboz, arabinoz, sorbitol), % 1 mineraller (Na, K, Mg, Ca, Fe, Cu, Zn, Se, Mn, I, F) ve % 1-2 diğer organik bileşikler (fenolik asitler, flavanoller, vitaminler, karotenoidler, enzimler vs.). 
Serbest radikaller bir veya daha fazla ortaklanmamış elektron içeren atom veya moleküller olarak tanımlanırlar. Serbest radikallerin başlıca oluşma nedenleri başta enerji metabolizması gereği oksijenin kullanımı sırasında eksik indirgenmesi sırasında oluşumu ve bunun yanında çeşitli çevresel faktörlerin; UV ışık, radyasyon, sigara, virüsler, ozon, sanayi atıkları, otomobil egzoz gazları, ağır metaller, kirli su. (Süperoksit (O2-), hidrojen peroksit (H2O2), hidroksil (OH-), peroksil (ROO-) gibi oksijen içeren serbest oksijen radikalleri (SOR) kararsız yapıda olup kolayca reaksiyon verebilen bileşiklerdir. Bugün radikallerin pek çok hücrede moleküler değişimlere ve gen mutasyonlarına yol açtığı artık iyi bilinmekte olup yaşlanma, hücresel hasar ve doku yıkımında rol aldığı kabul edilmektedir. Antioksidanlar, düşük konsantrasyonlarda organik bileşiklerin serbest radikal mekanizmalı oksidasyonunu engelleyen veya önleyen bileşiklerdir. Doğal antioksidanların büyük çoğunluğu bitkisel kaynaklı olup bunlar askorbik asit (C Vit.), α-tokoferol ( E Vit.), karatenoidler (A vit.), çeşitli fenolik yapıya sahip polifenoller ve flavonoidler halinde bitkiler tarafından sentezlenirler. Yapılan epidemiolojik çalışmalarda doğal ürünler ile beslenen kimselerin kanser başka olmak üzere pek çok kalp-damar hastalıklarının oluşması önlediği gibi yaşlanmayı geciktirdiği bildirilmektedir. 
Son yıllarda biyolojik sistemlerdeki antioksidan kapasitenin ölçümü üzerine yapılan çalışmalar oldukça gelişmiş olup bu tekniklerin serbest radikal temizleme (scavenging), hidrojen verici, singlet oksijen söndürücü, metal iyonu bağlama esasına dayanan tekniklerdir. Balın antioksidan kapasitesinin ölçümünde iki farklı yöntem kullanıldı; Toplam polifenol içeriği, Demir (III) indirgeme / antioksidan güç diye adlandırılan (FRAP) metodu. Balın antimikrobiyal aktivitesi tayininde ise 10 ayrı bakteri üzerinde agar kuyucuk yöntemi kullanılarak aktivite bakıldı. 

3. Bulgular ve Tartışma

Kestane ve Bayburt yaylasından toplanan çiçek ballarının antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. Kestane ballarının hem antioksidan hem de antimikrobiyal yönden yayla çiçek ballarından daha yüksek aktivite gösterdiği tespit edildi. Ayrıca yapılan çalışmalarımızda balın rengi ile toplam fenolik madde miktarları arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edildi. Kestane balları diğer çalışılan ballardan renk olarak Oldukca koyu renkte idi. Rengin koyuluğu içerdiği polifenollerden ileri geliyor olabilir. Nitekim yapılan literatür çalışmalarında benzer sonuçlara rastlanıldı.

4. Sonuç

Çok zengin bitki florasına sahip ülkemizde değişik türde ballar üretilmektedir. Bu ballardan tek floralı bal olarak üretilen kestane balları antioksidan çalışılan çiçek ballarına göre antioksidan yönden oldukça zengin içeriğe sahip olduğu bulundu. Ayrıca antimikrobiyal aktivite cinsinden balın özelikle de kestane balının bakteri öldürücü etkisi olduğu da yine tespit edildi. Çalışılan 10 farklı bakteri türleri arasında Helicobacter pylori (Hp) karşı etkili oldukları tespit edildi. Bu bakteri midede gastrit ve reflu oluşumuna neden olan bir bakteri olduğundan kestane balı tüketimi ile mide ülserlerinin oluşumu engellenebilecektir.

Kestane; Fagaceae familyasının ballı olarak bilinen üç türünden biridir. Koyu kahve renkli, buruk biraz açı ve kesteneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. Yaklaşık 30 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bal arası kestaneden hem polen hem nektar ve hem de salgı toplar. Arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak kestane üretimine katkı da bulunurlar. Bitkinin balı da meyvesi gibi koyu kahve renklidir. Kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur. Araştırmalarda antibiyotik özelliğiyle B. Hemolitik Streptococ’lara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan kestane balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunun giderici, bağışlılık sistemini güçlendirici etki yapar. Kestane balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir. Özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı tüketilmelidir. 

Kestane ve Çiçek Ballarının Antioksidan ve Antimikrobiyal Yönden Karşılaştırılması Sevgi KOLAYLI, Murat KÜÇÜK, Esra ULUSOY, Ali Osman SARIKAYA, Şengül KARAOĞLU, Celal DURAN, Karadeniz Teknik Üniversite, Fen- Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Trabzon

Özet: Bu çalışmada üç farklı bitki varlığına ait balın antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. 
Kestane balları ve çiçek balları 2005 yazında direkt olarak üreticiden toplandı. 
Çalışmada antioksidan aktivite iki değişik yönteme göre incelendi ve en yüksek polifenolik madde içeriğine ve buna paralel olara antioksidan aktiviteye sahip balın kestane balı olduğu tespit edildi.
Kestane balı ile çiçek balı arasındaki fark:
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde yapılmış analiz'e göre kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır mineral oranları çiçek balına göre çok daha fazla. 

Sonuçlar :

Çok zengin bitki florasına sahip ülkemizde değişik türde ballar üretilmektedir. 
Bu ballardan tek floralı bal olarak üretilen kestane balları antioksidan çalışılan çiçek ballarına göre antioksidan yönden oldukça zengin içeriğe sahip olduğu bulundu. Ayrıca antimikrobiyal aktivite cinsinden balın özelikle de kestane balının bakteri öldürücü etkisi olduğu da yine tespit edildi.
Çalışılan 10 farklı bakteri türleri arasında Helicobacter Pylori (Hp) karşı etkili oldukları tespit edildi. Bu bakteri midede gastrit ve reflu oluşumuna neden olan bir bakteri olduğundan kestane balı tüketimi ile mide ülserlerinin oluşumu engellenebilecektir.

Kestane Balı Nelere İyi Geliyor:

Adale ağrıları, titremesi, uyuşmasının giderilmesine, ağrı ve sancıların giderilmesine, ağız yaralarının iyileştirilmesine, akciğer hastalıklarının iyileştirilmesine, bademcik iltihabının yok edilmesine, bağırsak gazının, iltihabının giderilmesine, baş, göğüs, karın ağrılarının giderilmesine, baş dönmesinin giderilmesine, bel ağrılarının giderilmesine, beyin hastalıklarının iyileşmesine, felç ve sinir hastalıklarını gidermede, cilt bozukluğunu, lekelerini gidermeye, cinsel gücü artırmaya, damar sertliğine, damar tıkanıklığını yok etmeye, gözleri güçlendirmeye, halsizliğin giderilmesine, hazmı kolaylaştırmaya, hafızayı güçlendirmeye, iştah açmaya, kabızlığın iyileştirilmesine, kalp çarpıntısını gidermeye, kanın temizlenmesine, kemiklerin kuvvetlenmesine, nezle ve grip hastalığının tedavisine, öksürüğün, nefes darlığının, astım hastalığının tedavisine, romatizma ve siyatiğin tedavisine, sarılık hastalığının iyileştirilmesine, sedef hastalığının giderilmesine.
T.K.V.: bal örneklerinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, mangan, çinko, demir, fosfor ve bakır olmak üzere değişik 9 ayrı elementin analizi yapılmıştır.

Kestane Balı Özel Bir Baldır

Demir, kalsiyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve vitaminler içerir. Kestane Balı'nın dolum aşamasında, ısıtma işlemi uygulanmaz. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Mideye iyi gelir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. 
“Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır (Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.)
Kestane balı doğal koşullarda, kendine özgü acımsı aroması ile çok özgün bir baldır. 
Özellikle hasta ve yorgun kişilerin tedaviyi destekleyici olarak kullanabileceği bir üründür. 
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji ve kuvvet verir. Günlük 2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterlidir. 
Etkili bir bal olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir.Yöresel İsimleri: Halk arasında Deli bal olarak da bilinir. Bal; çok uzun süreden beri tedavi edici ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bileşim: Glikoz ve levüloz (% 70-75), sakaroz (% 2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Değerler ortalama aynıdır.
Arıterapi.(apiterapi) : Arı ürünlerini sade veya karışım yaparak düzenli bir şekilde kullanılmasına (apiterapi yani arıterapi) denir.