YAYLA BALI
YAYLA BALI

YAYLA BALI


500 gr 60 TL -- 700 gr 85 TL

Çiçek balı zengin foralı orta anadolunun kuzeyinde Çankırı ili sınırları içerisinde ve çevresindeki yüksek yayla ve meralarında bulunan karma kır çiçeklerinden ve endemik bitkilerden katkısız,naturel olarak elde ettiğimiz bir bal türüdür.

Zengin floralı ve orta anadoludan gelen çiçek balı; içeriğinde bulundurduğu madde ve vitaminlerle güçlü besin ve şifa kaynağıdır. Çiçek balının en önemli özelliği içerisinde bakteri barındırmamasıdır. Bu yüzden çiçek balı bakteriler için bir yok edici olarak kullanılabilir. Çiçek balının kalitesin de yükseklik ve çiçek çeşidinin çok olması önemlidir. Yöremizde bulunan çiçek çeşitleri kuşburnu, kara hindibağ,kırmızı hevhulma, zerdali dikeni, mayasıl otu, engerek otu, tırfıl koyun gözü, dağ nanesi, dağ karanfili, geven, korunga, hulis, kekik, bal küpü, yonca, ballı baba ve diğer birçok dağ çiçekleridir. Bu da yöremizde kaliteli  ve nefis bir lezzete sahip çiçek balı üretimini sağlamaktadır.

Çiçek balının ham maddesi, nektar denilen bal özüdür. Çiçeklerin salgıladıkları nektarın bal olabilmesi için, arılar tarafından bazı reaksiyonlardan geçirilmesi gerekmektedir. Arı genellikle tek çeşit çiçekten nektar toplar; yani arılar ilk olarak hangi çiçek türünden nektar toplamaya başladıysa, hep o türden çiçekleri dolaşarak nektar toplarlar.

Çiçek balı, önemli bir besin maddesi olarak günlük yaşantımızda çokca  kullanılır. Çiçek balının enerji değeri, son derece yüksektir. Çiçek balında toplandığı çiçeklere göre renk, koku ve lezzet farklılığı gözlenebilir.

Çiçek balı halkımız tarafından iyi tanınan bir besin maddesi değildir. En önemli örnek ise çiçek balının kristalleşmesidir. Çiçek balı doğal olduğundan içersinde fazla polen barındırması nedeniyle kristalleşir. Her saf ve doğal çiçek balı bir süre sonra kristalleşir. Donmayan bal glikozdur. Halk tabiriyle merdiven altı balıdır. Marketlerde göze hoş gelsin diye (Kristalleşmesin diye) 60 derece ile 90 derece arasında kaynatılarak satılan balların içerisindeki tüm minarel ve vitaminler özelliklerini kaybederler. 


Kristallenme Nedir?

Kristallenme suyun buz haline gelmesi gibi tamamen fiziksel bir olaydır. Buz haline gelen suyun yapısında değişiklik olmadığı gibi, kristallenen balın yapısındada, besin değerlerindede, kalitesinde de herhangi bir değişiklik olmaz. Halk arasında kristallenmiş balın içerisine glikoz katıldığı gibi olumsuz bir düşünce vardır. Gerçekte ise doğal bal çam balı hariç kristalize olur. Ancak içine glikoz/vs  katılan balın kristallenmesi nerdeyse imkansızdır.
 

Çiçek Balında Alerji 

Çiçek balı, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çiçek balı yediğimizde kaşıntı, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler görülebilir. Çiçek balının içindeki nektarın, arılar tarafından alınan polen tozları alerjik reaksiyonlara sebeptir. Çiçek balı alerjisi çok nadir görülen bir rahatsızlık olup bu durumda yenilen balın türü değiştirilmeli veya hiç çiçek balı yenilmemelidir.

* 1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmesi tavsiye edilmez.